De heler Matthijsse

Als kind groeide ik op in het prachtige zonnige dorp Zoutelande aan de Zeeuwse kust. Nuchtere Zeeuwen omringden me. Ik zong (onophoudelijk), speelde met poppen en ook veel buiten. Ik was een blij, opgeruimd, enthousiast kind. 

In die tijd vertelden mijn ouders me dat er nog niet zo lang geleden daar een man in de buurt woonde die Matthijsse heette. In de volksmond Matthiesse (met een Zeeuwse ie). Wat ze over hem vertelden was pure magie. Hij kon met zijn handen mensen beter maken. Een heler. Mijn hart maakte een sprongetje van verrukking als ik over hem hoorde vertellen. Mijn ogen sprankelden en ik wilde meer horen over die magische man met zijn zo bijzondere gave. 

Wat had ik Matthijsse graag aan het werk gezien, helaas was hij er niet meer. Het verhaal over hem hield hem levend. Mijn jonge leven vervolgde zich. Mijn stem bleef niet onopgemerkt. Na de middelbare school doorliep ik zingend mijn conservatorium-studie en begon mensen te coachen bij het zingen. Het licht in mijn ogen bleef aan en verruimde zich als er mogelijkheden werden opgepikt door mijn studenten.

Ik deelde mijn interesse voor kunst en energie met mijn moeder. Tijdens de eerste twee jaar van mijn studie kwam ze regelmatig nachtjes logeren om te kijken bij mijn overgangstentamens. Samen genoten we van de muziek, het studentikoze leven, van samen op één fiets rijden en van aangeschoten worden van een triple-bier op het terras. 

Toen ze halverwege mijn studie overleed, werd energie meer dan werkelijkheid. Sindsdien communiceer ik met haar: via de zon, de natuur, de elementen en ook met woorden – energetisch. Ik ontdekte dat ik meer kan dan communiceren met mijn moeder alleen. Ik begon te communiceren met lichamen – body whispering – in de sessies die ik geef, de gesprekken die ik voer en bij alles wat ik doe. Ik communiceer voorbij aan wat men kan zien. 

Zingen doe ik nog steeds: de trilling die mensen in beweging brengt is pure magie. En daarnaast doe ik ook concreet dat waarvan ik als meisje al in vervoering raakte; handen inzetten op en rond het lichaam. Net als Matthijsse.… 

Het ontroert me als ik berichten ontvang van cliënten over hoe het hun leven veranderd heeft. Hoe ze hun lichaam weer kunnen gebruiken zoals ze niet verwacht hadden te kunnen, zonder pijn. Wat is het prachtig om zo bij te dragen aan mensen.

Hoe mooi kan leven zijn.