Uitvaartmuziek

“Zingen op een uitvaart met pianist Mark vd Beemt (repetitie)”

Een gedeelte van mijn werk bestaat uit het zingen op uitvaarten. Dat doe ik met gitarist Harry Hendriks (Lieve Liedjes) of pianist (Mark vd Beemt en Arthur Postma). Door de jaren heen heb ik veel ervaring opgedaan, waardoor de mogelijkheden steeds verder zijn uitgebreid.

De eerste keer dat ik op een uitvaart zong, was op het afscheid van mijn moeder, toen ik 20 jaar was. Dat was natuurlijk een intens ingrijpende gebeurtenis. Ik studeerde toen nog aan het conservatorium en merkte toen echt de kracht van muziek. Ik had het heel zwaar, en toch lukte het zingen me wel. Ik merkte hoe muziek op zo’n moment écht het verschil kan maken, zowel voor het publiek als voor mijzelf als zangeres. Ik ontsteeg mezelf als het ware.

Wat maakt zingen op een uitvaart nou zo bijzonder, zo anders dan andere optredens?
Je maakt kennis met iemand die je in feite niet kent en je gaat zijn of haar leven muzikaal inkleuren. Je komt veel dichterbij dan bij andere optredens, waarbij je doorgaans helemaal niets over je publiek weet.
Muziek zet iets in beweging en dat is op een uitvaart natuurlijk niet anders. Integendeel: vergeleken met andere optredens zijn de emoties op een uitvaart vaak veel sterker. Zeker als je de juiste muziek die kenmerkend was voor de overleden persoon mag zingen.

 

Persoonlijk
Soms wordt het heel persoonlijk. Ik mocht  een keer op bezoek komen bij een mevrouw voor haar overlijden, ze wilde graag zien (en horen) wie er ging zingen. Daar in het hospice, heb ik aan tafel een lied voor haar gezongen. Kippenvel.
Of een andere keer dat ik een meneer ontmoette die veel van vogels hield. Aan de keukentafel heb ik Birds gezongen. Toen ik klaar was met zingen, kon je een speld horen vallen. Zo bijzonder om de verbinding te ervaren. Dat lied heb ik dus later op zijn uitvaart gezongen. Dat was wel een heel indrukwekkend moment.

Nabestaanden nemen regie in eigen handen
In de twintig jaar dat ik op uitvaarten zing, merk ik dat mensen meer de regie in eigen handen nemen en met meer diverse verzoeken komen. De invulling is van persoon tot persoon anders. Ik heb zelf wel eens een uitvaart bezocht waar een gospelkoor stond.
Zelf merk ik het ook wel eens in de keuzes van mensen. Ik moest bijvoorbeeld eens een echt volkslied zingen, een lied dat we normaliter niet op ons repertoire hebben. Uiteindelijk klonk het heel goed.

Oprecht en eerlijk
We kunnen een heleboel nummers en stijlen in een geheel eigen jasje gieten. Voorwaarde is wel dat het niet te gekunsteld klinkt. In het zeldzame geval dat iets niet speelbaar is voor een duo, zal ik dat ook kenbaar maken. Er zijn genoeg andere mogelijkheden, want we kunnen ook een lied op maat maken, of een geheel origineel gedicht over de persoon.

We geven stem en klank aan het verhaal van de overledene. Dat doen we door de muziek zo oprecht en eerlijk mogelijk over te brengen.

Daniëlle Lous©
Neem contact op.

Daniëlle is zangeres, voice-over, actrice; vocal coach & bewustzijn-coach en spreker op uitvaarten, concerten en evenementen.